{16.03.2023} Le Procope

2 posters

Go down

Tsuneo Mochizuki

Tsuneo Mochizuki
Liczba postów : 200
Mimo swojego stosunkowo krótkiego pobytu w Paryżu, Tsuneo zdążył polubić już parę miejsc. Uwielbiał historię, a co za tym idzie, musiał odwiedzić najstarszą kawiarnię w Paryżu. Było to nie tylko miejsce zabytkowe, ale i oblegane przez turystów oraz miejscowych. Ceny może nie należały do najtańszych, ale atmosfera to wszystko nagradzała. W końcu przychodzili tutaj sławni artyści! Kto wie, a nóż siedzi się na ich miejscu, popijając kawkę i jedząc ciasteczko?
Dzień jak co dzień. Zabiegany. Sobota, weekend, wiec ludzi było co nie miara. Dostanie wolnego stolika dla siebie graniczyło z cudem. Wilkołak jednak nie był osobą introwertyczną. Skądże. Ubrany był w dość luźnie ciuchy, bo nie ukrywał, ze było dość chłodno, a nie zamierzał biegać w T-shircie skoro inni chodzili w grubszych kurtkach. Zbyt by podpadał. Ustawił się w kolejce i czekał na swoją kolei, mając nos w telefonie i klasycznie przeglądając internety, w tym i memy. Miał ze sobą plecak, a w nim książkę, którą zamierzał czytać, ewentualnie miał ze sobą iPada by porysował jeśli najdzie go wena. Ostatnio nie miał jej za dużo... W końcu dotarł do kasy i zamówił gorącą czekoladę i jakieś cytrynowe ciastko... Problemem oczywiście okazało się znalezienie stolika, bo dosłownie wszystkie były zajęte... Wzrokiem jednak wypatrzył swoją ofiarę na towarzysza. W kącie lokalu przy stoliku samotnie siedział Azjata. No co mogło pójść źle? Z uśmiechem ruszył w jego kierunku.
- Witam, straszny tłok się tutaj zrobił. Można się dosiąść? - poprosił uprzejmie swoim płynnym francuskim i dosiadł się, rozpinając nieco kurtkę. W lokalu już było gorąco... A on ze swoją wilczą naturą, był aż zgrzany. Odłożył plecak na bok, przy nogach i upił łyk swojej czekolady. Jego towarzysz mógł wyczuć, że była ona o smaku miętowym. Tak. Należał do tych szalonych ludzi co lubią połączenie mięty i czekolady. Żeby nie siedzieć w kompletnym milczeniu i bez wymiany uprzejmości, uśmiechnął się delikatnie.
- Mochizuki Tsuneo. Miło mi. - przywitał się z nieznajomym, mając nadzieję, że mu w niczym ważnym nie przeszkadza.

@Lee Tae Sun
Milestone 100
Napisałeś 100 postów!

Lee Tae Sun

Lee Tae Sun
Liczba postów : 11
Zadomowienie się w Paryżu nie zabrało mu zbyt wiele czasu. Miasto tętniło życiem, ogrom ludzi i kultur mieszał się w jednym tyglu, tworząc niesamowitą atmosferę. W duchu stwierdził, że już dawno powinien się wyprowadzić na kontynent, gdzie nie ma jego ojca i reszty rodziny, wyciągającej swoje macki. Czuł się wolny, naprawdę wolny, chyba po raz pierwszy w życiu. Praca była ciężka i musiał opanować sporo procedur, które tutaj obowiązywały i choć przez pierwsze tygodnie padał na twarz po powrocie z pracy to i tak był szczęśliwy. Być może po raz pierwszy w życiu zniknął też ten wewnętrzny niepokój, który go dręczył, pchał do przodu. Kto wie czy Paryż nie był miejscem, w którym zapuści swoje korzenie, chociaż z drugiej strony, tyle świata pozostało do zdobycia, tyle miejsc do zobaczenia i tylu ludzi, którzy potrzebują pomocy. Cały świat stał przed nim otworem. Dlaczego potrzebował tyle czasu, by w końcu dojść do takiego wniosku?
Dzisiaj korzystał ze swojego wolnego dnia. Powłóczył się nieco po mieście, jak na rasowego turystę przystało, a potem udało mu się trafić na tą kawiarnię. Czując zapach, który wydobywał się z tego budynku, nie potrafił przejść obojętnie. Każdy kto go znał wiedział, że kawa to jedna z jego słabości życiowych.
W kawiarni było sporo ludzi, ale on sam miał szczęście. Udało mu się załapać na pusty stoliczek, przy którym się ładnie zabunkrował z gigantycznym kubeczkiem kawy.
właściwie miał zamiar poscrolować telefon, ale obserwowanie ludzi w tym miejscu było bardziej fascynujące. Dlatego też bez problemu dostrzegł mężczyznę zbliżającego się do jego stolika.
- Jasne, nie ma problemu.- skinął głową na wolne krzesło, a nawet nieco się przesunął by zrobić więcej miejsca. Na twarzy miał uprzejmy uśmiech, a połącznie czekolady i mięty wcale nie było takie złe. Znał kiedyś takiego jednego rudego, który uwielbiał lody czekoladowo miętowe.
- Lee Tae Sun- przedstawił się również z lekkim skinieniem głowy i przenosząc wzrok na plecak nieznajomego dopytał.- Jesteś w Paryżu na wakacjach?

@Tsuneo Mochizuki

Tsuneo Mochizuki

Tsuneo Mochizuki
Tsu niestety kawy nie pijał. Nie potrafił znieść gorzkich rzeczy. Może była to jakaś wada genetyczna? Miał tak od dziecka. Musiał więc zadowolić się zamiennikami, ale w żadnym razie nie czuł się poszkodowany. Uwielbiał herbatę, w każdej postaci, z dodatkami i bez. No oczywiście tą prawdziwą, a nie z supermarketów... Tak samo było z czekoladą.
Wilkołak rozsiadł się wygodnie i położył zaraz plecak między nogi, by czasem nie zajmować za wiele miejsca i by nikt go mu nie gwizdnął rzecz jasna. W sumie nie spodziewał się spotkać tutaj Koreańczyka, a raczej tak wywnioskował po jego imieniu i nazwisku. Czy mu to przeszkadzało? W żadnym razie. Sam w połowie był Koreańczykiem. Nie wiedział jednak faktu, że ów nieznajomy rzeczywiście pochodzi ze Stanów, a to niespodzianka.
- Ach! Nie, ale noszę ze sobą parę rzeczy. Nigdy nie wiem kiedy najdzie mnie ochota by poczytać książkę czy coś poszkicować. Noszę więc wszystko ze sobą. - przyznał szczerze i zaraz upił łyk swojej gęstej czekolady z cichym pomrukiem zadowolenia.
- Byłem przejazdem, a możliwe, że zostanę na dłużej, a może i na stałe. Widzisz... Los chciał, że odnalazłem tutaj mojego brata, którego uważałem za zmarłego w pożarze i choć nie mam w zwyczaju wierzyć w przeznaczenie i inne takie, to jednak nie mógł być to czysty przypadek. - powiedział spokojnie i po chwili zabrał się za swoje ciastko.
- A ty? Stały mieszkaniec czy również to przystanek na trasie? - zapytał zaciekawiony, bo Tsu nigdy nie stronił od rozmowy. Bardzo lubił interakcje z innymi, szczególnie z ludźmi, a nie tylko innymi Wilkami i wampirami. Poniekąd było to męczące. A niby tak "nadnaturalnych" mało. Śmiechu warte.

@Lee Tae Sun
Milestone 100
Napisałeś 100 postów!

Lee Tae Sun

Lee Tae Sun
Obserwował jak nowy znajomy rozsiada się przy stoliku, ale nie było w tym nic natarczywego, ot może zwyczajne, przyjazne zaciekawienie. W takiej sytuacji, to było najzwyczajniej w świecie zrozumiałe. W zasadie gdyby Tae Sun wychowywał się w Korei a nie w Stanach, to przebieg tego spotkania mógłby wyglądać zupełnie inaczej. Relacje Koreańsko- Japońskie bywały napięte, ale jako kogoś wychowanego w zupełnie innym kraju, naszego Koreańczyka one nie dotyczyły.
Upił łyk gorącej kawy i przymknął przy tym oczy z czystej przyjemności, nigdy nie potrafił zrozumieć, jak ktoś mógł nie lubić kawy. Smak i zapach tworzyły zawsze doskonałe doznanie i jeśli na coś miał wydawać kupę swojego ciężko zarobionego hajsu, to właśnie była dobra kawa.
- Porysować?- mężczyzna podchwycił z usłyszanej odpowiedzi.- Malujesz? - to było interesujące, jak wielu artystów przybywa do tego miasta w poszukiwaniu inspiracji. Pełno było poczatkujących, ale w trakcie zachodu słońca nad Sekwaną można było również dostrzec, desperatów, którzy utracili swoją zdolność postrzegania świata i przelewania jej na płótno czy też karty szkicownika.
- Tak po prostu spotkałeś tutaj swojego brata? Bez szukania, czy jakichkolwiek poszlak? - w głosie Tae Sun brzmiało autentyczne zdumienie, bo jaka jest szansa, że jedziesz gdzieś na wycieczkę i nagle, na ulicy spotkasz swojego rzekomo zmarłego brata? Takie historie to proszę państwa co najwyżej w dramach były możliwe, a nie w realnym życiu.
Biedny Tae Sun, gdyby wiedział, że siedzi przy stole z prawdziwym wilkołakiem, to dopiero miałby zagwozdkę. Pewnie zastanawiałby się co mu do tej kawy dolali.
- Stałym mieszkańcem bym się nie nazwał, ale czy pobyt tutaj można nazwać przystankiem na trasie? Hmm. Raczej nie.- lekko pokręcił głową w geście zaprzeczenia.- Przyjechałem tutaj do pracy, póki co mam podpisany trzyletni kontrakt.- dodał celem wyjaśnienia. Wcale nie było wykluczone, że później go również przedłuży.

@Tsuneo Mochizuki

Tsuneo Mochizuki

Tsuneo Mochizuki
Tak, relacje nie były nader przyjemne. Szczególnie, że Tsu był mieszańcem obu krwi. Wyglądał bardziej jak Koreańczyk, potrafił mówić płynnie po koreańsku, ale imię i nazwisko wszystko zdradzało. Nie żeby w tych czasach się aż tak bardzo tym przejmował. Szczególnie w Europie.
- Tak. Porysować. To moje hobby, na które ostatnio nie miałem wiele czasu. Dopiero gdy przyjechałem do Paryża, zdobyłem nieco wolnego czasu. - powiedział spokojnie i zaraz wyciągnął z plecaka iPada. To na nim szkicował z powodu czystej ergonomii. Łatwiej było nosić tablet, niż szkicownik i kredki czy płótno i farby. Co nie znaczy, że nie potrafił malować w klasyczny sposób. Skądże. Gdy był w domu preferował właśnie się trochę ubrudzić... Wzbudził więc tablet i otworzył folder ze szkicami. Były to głównie szybko naskrobane miejsca w Paryżu, czasem jakieś ogrody, widoczki czy ludzie. Tsu nigdy jednak nie uważał się za nikogo utalentowanego, szkicować uczyła go matka, ale nie wiązał z tym przyszłości. Ot traktował to jak sposób na relaks.
- Dziwne co nie? Sam byłem w szoku gdy się na niego natknąłem. On również był w niemałym zdumieniu. Niemniej cieszę się, że jednak się odnaleźliśmy i przynajmniej wiem, że jest bezpieczny. - mruknął z lekkim uśmiechem i zaraz upił łyk swojego słodko miętowego czekoladowego napoju.
- Ach, rozumiem. A skąd przybyłeś? I czym się zajmujesz, jak mogę spytać? - odparł zaciekawiony i zaraz złapał za tablet, by zacząć szkicować, zerkając w jego stronę ukradkiem z lekkim uśmiechem. Wcale go nie ignorował! Podzielność uwagi miał sporą i jak Tae się do niego zwracał to przestawał, poświęcając mu swoją uwagę. Multitasking! Tsu był w tym bardzo dobry. Lata praktyki w byciu najemnikiem. Gdyby młody nieznajomy wiedział, że siedzi przed nim wilkołak, raczej nie byłby z tego zadowolony... Na szczęście Tsu nie zamierzał się zdradzać, choć zęby, a raczej kły miał przydługie, na pewno nieco dłuższe niż normalnie u człowieka. Choć i tacy ludzie się zdarzali...

@Lee Tae Sun
Milestone 100
Napisałeś 100 postów!

Lee Tae Sun

Lee Tae Sun
Kiedy nowy znajomy wyciągnął urządzenie Tae Sun lekko pochylił się w jego stronę bez zbędnych ceregieli. Domyślił się, że Tsuneo chciał mu pokazać to co rysował a on sam ze swoją ciekawością chętnie obejrzy te obrazki. W sumie to nawet bezceremonialnie wyjął ipada z dłoni Tsu i zaczął przesuwać palcem po ekranie by obejrzeć kolejne obrazki. Prace były przyjemne dla oka i przejrzał je z autentyczną przyjemnością. W sumie całkiem fajne hobby, twórcze.
- Nie chciałeś nigdy rozwijać swoich zdolności?- zapytał oddając urządzenie właścicielowi. Z drugiej strony często przekucie pasji w pracę, powodowało wypalenie. No cóż o powodach takiej a nie innej decyzji dowie się, kiedy zyska odpowiedź na zadane przez siebie pytanie.
- Oczywiście, że dziwne, ale czuję, iż kryję się za tym jakaś dłuższa historia?- zawiesił pytająco głos, spojrzał na nowego znajomego i wypił kilka łyków kawy. Dawał mu szansę na zadecydowanie czy ten chce ją opowiedzieć czy tez nie i zachować wszystkie szczegóły dla siebie.
-Jasne, to żadna tajemnica. Jestem lekarzem. Jak wspominałem mam tutaj trzyletni kontrakt a przyleciałem z USA. - odpowiedział z lekkim uśmiechem a w duchu trzymał kciuki za to by nowy znajomy nie zaczął teraz wymieniać wszystkich swoich dolegliwości oczekując darmowej porady. I nie chodziło o to, że nie chciał pomóc, ale takie zachowanie na dłuższą metę było potwornie męczące. Lee chyba jak każdy człowiek, chciał od czasu do czasu odciąć się od tego co robi zawodowo i zwyczajnie cieszyć czasem wolnym.
- Co rysujesz? - zapytał w końcu z ciekawością brzmiącą w głosie i lekko przechylił się w stronę Tsuneo by spojrzeć co pojawia się na ekranie jego urządzenia.

@Tsuneo Mochizuki

Tsuneo Mochizuki

Tsuneo Mochizuki
Dał sobie zabrać ipada i przyglądał się Tae z zaciekawieniem. Były tam szkice, mniej i bardziej szczegółowe budowle, jakieś malunki, portrety, zwierzęta, sytuacje... Wiele różności, jakby po prostu uwieczniał chwile na papierze. Słowa mężczyzny sprawiły, ze lekko się zaśmiał i pokręcił głową.
- Nie... Stanowczo odpada. Nie chcę wiązać tego z pracą, bo stracę pasję i chęć do sięgania po rysik czy ołówek. Te hobby to mój azyl, pozwala budować swego rodzaju pamiętnik. Byłem w wielu miejscach na świecie. Widzisz teraz Paryż, ale jest tam też Japonia, Korea, Chiny, Rosja... Wiele miejsc. - powiedział do niego spokojnie, odbierając tablet i zaraz zmienił folder, pobieżnie pokazując mu ilustracje z innych jego podróży.
- W sumie tak, jednakże jest ona dosyć personalna, a więc do tego... Musimy poznać się lepiej. - mruknął szczerze delikatnie uśmiechając się na koniec. Nie były też to za miłe wspomnienia, by dzielić się nimi z nieznajomym. Na to potrzeba było czasu i zaufania.
- No proszę. Lekarz! Jaka specjalizacja? - zapytał ciekawy, ale po prostu niewinnie się interesował jego zawodem. Na szczęście Tae nie musiał się martwić, że Tsuneo zacznie wypytywać o dolegliwości. Jako wilkołak nie chorował. - No to miałeś lata zakuwania. Gratuluję wytrwałości. Jak teraz się na to reflektujesz? Lubisz to co robisz? - zadał kolejne pytanie chcąc poznać czy ten zawód to jego pasja czy po prostu przymus rodziny? Nie jednokrotnie przecież tak było. Z nią nie szło wygrać.
Szkicował jednak dalej, zerkając w jego stronę raz po raz, ale zauważył jego ciekawość. Odwrócił więc tablet i pokazał mu wstępny szkic Tae, wyrwane aktualne wspomnienia z danej chwili, jak rozmawiali.
- Mam nadzieję, ze nie masz nic przeciw. I tak nigdzie te szkice nie lądują poza moim tabletem. Nie używam portali społecznościowych.

@Lee Tae Sun

// wątek zakończony
Milestone 100
Napisałeś 100 postów!

Sponsored content

Powrót do góry

- Similar topics

Pozwolenia na tym forum: