Liczba postów : 904
The monster in the story growls
in its defeat it is complete,
in its destruction it made way
for something brave and new:
as far as fates go, few are fair,
at least in this one, for a breath,
the moth that rushes into flame
emerges filled with light.
in its defeat it is complete,
in its destruction it made way
for something brave and new:
as far as fates go, few are fair,
at least in this one, for a breath,
the moth that rushes into flame
emerges filled with light.
— A więc pomysł — powiedział do Juna Sahak, po pierwszych uprzejmościach i krótkiej rozmowie o niczym, jaka cechowała takie spotkania. Mężczyźni siedzieli w salonie Pavillon de la Reine, dawnego hotelu, a jeszcze wcześniej siedziby królowej francuskiej, przed budową Wersalu, który teraz był udekorowany stylu francuskim w połączeniu beżu i granatu, bez ciężkich złoceń. Wielkie okna pozwalały wpadać światłom miasta do wnętrza, a miękko oświetlony ogród przez okno sprawiał wrażenie wypełnionego magicznymi wróżkami. Miejsce na pewno nie przypominało leża wampirów, a miejsce odpoczynku bogatej rodziny z arystokracji francuskiej.
Na tylnej ścianie salonu wisiały trzy portrety oprawione w identyczne ramy, jeden to portret Machiavellego, bazujący na jego historycznych podobiznach, drugi to ukończony zgodnie z życzeniem Juna w złocie, portret Szczęściary, a trzeci zaś był podobizną samego Sahaka.
Wampir sięgnął do stolika kawowego po swoją filiżankę. Wcześniej Albert, familiat, przyniósł dla gospodarza i gościa napitek, zgodnie z życzeniami wampirów, w przypadku Darbinyana była to turecka kawa, jak zwykle. Młodszy wampir zajął miejsce na fotelu, tym co zwykle. Jego postura i pewnego rodzaju dominująca prezencja sprawiały, że każdy mebel, na którym zasiadł, wyglądał jak tron. Nawet jeśli zamiast garnituru, nosił miękki sweter z wełny merynosa.
— Otrzymałem wspomnienia mojej córki na temat wyprawy. Jestem zaskoczony, że wsiadła do samolotu — kontynuował, po chińsku, który poprawił się od czasu, gdy użył go po raz pierwszy w towarzystwie Juna. — Mam dla ciebie propozycję, 皇上. Chcę odnowić Twoje dziedzictwo.